Od razu nasuwa się pytanie czym jest "mango lassi". Jest to indyjski napój na bazie mango, jogurtu i wody - jednymi słowy - koktajl. Promocje i niskie ceny, a przede wszystkim coraz większa dostępność tego owocu w naszych polskich sklepach sprawiła, że mango lassi zagościło w moim domu na dobre. Najczęściej jest on orzeźwiającym dodatkiem do wiosenno-letniej kolacji, grilla lub zastępuje on moje drugie śniadanie, gdyż jest bardzo sycący! Już jedna szklanka naszego napoju, pomimo tego, że bardzo wam smakowała i chcielibyście więcej, sprawi, że już więcej w siebie nie wciśniecie :)
Do przygotowania Mango Lassi potrzebujemy:
- 1 dojrzałe mango
Dojrzałe mango ma intensywny żółto-pomarańczowy miąższ, jest słodkie i bardzo soczyste. Po czym poznamy, że jest dojrzałe? Przede wszystkim skórka naszego owocu powinna być czerwona, nie zielona (nie cała, ale w większości) Kiedy ją naciśniemy, zauważymy, że jest miękka i się odkształciła, a możliwe że nawet wyleci sok.
- 400-500 gram schłodzonego jogurtu naturalnego
- woda
To od niej zależy konsystencja naszego koktajlu. Dodaję ją zawsze na końcu kontrolując ostateczny wygląd i smak.
- szczypta kardamonu
Przyprawy nie są konieczne, dlatego też jeszcze nigdy się na nie nie skusiłam. Jako, że jestem zwolennikiem ostrych smaków, zamierzam także poeksperymentować z przyprawą chilli.
- opcjonalnie: cukier
Nie jest konieczny i warto przed dodaniem spróbować i ocenić, czy aby na pewno go potrzeba :)
Kiedy już mamy wszystkie składniki czas przystąpić do działania!
KROK 1
Myjemy mango. Kroimy go wzdłuż, po szerszych ścianach tworząc tym sposobem 3 grube plastry. Plastry z bocznych ścian nakrajamy w kostkę, dojeżdżając do skórki, następnie wywijamy i odkrajamy od skórki. Pozostałą część rownież pozbawiamy skórki i wydobywamy miąższ, ale uwaga! Po środku znajduje się duża, niejadalna pestka!
KROK 2
Wrzucamy wszystko do miski (bądź maszyny). Całość miksujemy do momentu uzyskania jednolitej masy bez włókien. Dodajemy jogurt i ponownie miksujemy bądź mieszamy.
KROK 3
Na tym etapie możemy zakończyć-otrzymaliśmy gęsty koktajl. Jednak w oryginale należy dodać wody-stopniowo, lepiej mniej niż więcej.
KROK 4
W razie potrzeby dodajemy cukier. Miksujemy jeszcze raz. Przelewamy do szklanek i dekorujemy listkiem świeżej mięty lub bazylii.
SMACZNEGO :)
Jest to jeden z moich ulubionych smaków lata. Lekki, orzeźwiający, sycący, pycha!
Zachęcam do spróbowania i eksperymentowania!
0 komentarze