BAKED VEGETABLES

14:01:00 Emilia Miller 10 Comments

Hej kochani! Do dzisiejszego postu zainspirował mnie.. mój wczorajszy obiad!
Postanowiłam podzielić się z Wami przepisem na szybkie, smaczne, lekkie i bezmięsne danie. Jeśli znajdujecie się wśród osób, które nie jedzą mięsa lub chcą zwyczajnie od niego odpocząć, to zapraszam do lektury!


Do przygotowania porcji dla 4 osób potrzebujemy:
✓ 4 ziemniaki
✓ duża cukinia
✓ 2 marchewki
✓ około 800gram świeżej brukselki
✓ 6 dużych pieczarek
✓ czerwona papryka
✓ 2 średnie cebule
✓ sól, pieprz, oliwa z oliwek


Przygotowanie jest dziecinnie proste! 
1. Ziemniaki, cukinię, marchewkę i cebulę obieramy. Z pieczarek i brukselki usuwamy zewnętrzną skórkę i korzonek (pieczarki).
2. Ziemniaki i cukinię kroimy w plastry o grubości około 1 cm. Paprykę i cebulę kroimy wzdłuż, aby powstały długie paski. Brukselka powinna być w połówkach.
3. Korzystając z nożyka do obierania skórki bawimy się tak z całą marchewką :) W ten sposób powstaną nam cieniutkie, wiotkie plasterki marchewki. Jeśli jednak nie chce wam się w to bawić, można użyć tarki lub zwyczajnie pokroić marchewkę w cienkie patyczki.
4. Nastawiamy piekarnik na 180 stopni. Wszystkie warzywa umieszczamy na blaszkach z papierem do pieczenia (w moim przypadku to aż 3 blaszki)
5. Kropimy oliwą z oliwek, doprawiamy jedynie pieprzem i solą. Wstawiamy wszystko do piekarnika. Czekamy około 30 minut :)

GOTOWE, SMACZNEGO!



Myślę, że to świetny obiad zarówno dla osób nie jedzących mięsa jak i będących na diecie. Warzywa z piekarnika to odskocznia od tłustych potraw z patelni! Wolisz wersję z mięsem? Polecam kawałki piersi z indyka lub kurczaka z plastrem mozarelli również upieczone w piekarniku! Ciągle zdrowe, delikatne, smaczne i łatwe w przygotowaniu.

Ponadto jest to proste, szybkie danie, niewymagające specjalnych umiejętności kulinarnych, idealne dla każdego! :)

To tylko propozycja :) Składniki można dowolnie zmieniać dostosowując je do swoich potrzeb, jednak uważam, że pieczonej brukselki powinien każdy spróbować, nawet jeśli nie przepada za nią na codzień. Świetnie smakuje również pomidor z piekarnika, koktajlowe lub połówki doprawione solą i ziołami oraz fasolka szparagowa

Wszystkich zapraszam na mojego Instagrama (@miller.emilia) oraz na mój kanał na YT, gdzie już niebawem pojawi się kolejny filmik! Pamiętajcie, aby być na bieżąco ze wszystkimi nowymi postami  polubcie mój fanpage, zapiszcie się Newslettera oraz dodajcie mój blog do obserwowanych! :)

YOUTUBE

Wesołych Świąt, do usłyszenia wkrótce :*

Zobacz także..

10 komentarzy:

  1. Wygląda super i wydaję się bardzo łatwe, czyli cos dla mnie - ja bym wodę przypaliła. xD Nie jestem wegetarianką, ale bardzo chciałabym kiedys nią być. Taki obiad to naprawdę fajna odmiana :)

    http://malinkamojabajka.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. Na pewno przydatny post. Choć nie do końca dla mnie, bo za warzywami średnio przepadam. Jestem dość wybrednym konsumentem w tej kwestii. Jednakże ładne zdjęcia, a treść jest przejrzysta więc tylko więcej takich postów... Może następnym razem coś dla łasuchów :) ?
    wielopasja.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetny przepis! Uwielbiam warzywa ;)
    nataliapfotografia.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  4. ja bym dla siebie zmieniła tylko cebulę i brukselki i będzie idealnie! :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Kocham warzywka z patelni ale Twój pomysł tez może być ciekawy :D
    http://blekitnypamietnik.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  6. To jest tak super, prosty i smaczny pomysł na lunch ! :)

    flawlessbananaa.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  7. Good recipe

    http://historiassparacontarr.blogspot.com/
    https://www.instagram.com/

    OdpowiedzUsuń
  8. Mm ciekawie to wygląda i chyba smakuje ;)
    Pozdrawiam
    Lorendezain.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  9. Świetny przepis, na pewno skorzystam, ponieważ uwielbiam warzywa, a za to nie lubię mięsa :)
    Dałam suba na kanale na yt, zaobserwowałam bloga, dałam follow na insta i polubiłam Twoją stronkę na fejsie! :D
    Pozdrawiam i życzę mokrego dyngusa :>
    W wolnej chwili zapraszam również do siebie na bloga :) gusiaablog.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  10. Świetny post! Na pewno skorzystam z tego przepisu!


    Jeśli jesteś zainteresowana wspólnym obserwowaniem - zaobserwuj mnie i napisz w komentarzu ;) Wtedy zaobserwuje twój blog!
    Pozdrawiam Wiktoria z bloga Book Written Rose. Zapraszam ❤

    OdpowiedzUsuń